Елитен лекар коментира актуалната тема с антибиотиците у нас.Може би с

...
Елитен лекар коментира актуалната тема с антибиотиците у нас.Може би с
Коментари Харесай

Д-р Миндов: Онлайн изписването на антибиотици може да доведе до смърт

Елитен доктор разяснява актуалната тема с антибиотиците у нас.

Може би с течението на времето всички лекарства с лекарско наставление ще станат на електронно наставление, с цел да се наблюдават доста неща. Засега това е оповестено за публично разискване. Имаме проблем с антибиотиците - безконтролното изписване и безконтролното приемане. В последна сметка, в случай че сега се опитате да си купите онлайн артикул по лекарско наставление, ще видите следния текст: " Продуктът не може да бъде закупен онлайн. Това каза председателят на Софийското съдружие на общопрактикуващите лекари доктор Георги Миндов в студиото на " Денят ON AIR ".

Той напомни, че не може да се предписват онлайн предписания.

" Ако някой човек е на морето и персоналният му доктор му предпише онлайн - това е нелегално, механически е допустимо, само че няма право да го направи. Не би трябвало да се случва и е доста рисково. Знаем за доста неприятни странични резултати, които могат да се получат от лекуването. При онлайн наставление отговорността е напълно на лекаря и в случай че нещо се случи - затруднения, тежка алергична реакция от антибиотика, може да умреш от една таблетка антибиотик ", допълни д-р Миндов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гостът посочи, че никой не е застрахован.

" В момента е наложително да има рецепта и пациентът да го показа на магистър-фармацевта, той да го прочета и в случай че има неточност - да се свърже с лекаря. Сега това ще бъде сменено с електронно наставление, само че контролът никой не споделя къде ще е. За едно изписване на таблетка по лекарско наставление без рецепта е четирицифрена санкцията на аптеката, която го е направила ", разясни ръководителят на Софийското съдружие на общопрактикуващите лекари

Д-р Миндов е на мнение, че медиците от Спешна помощ не е трябвало да стачкуват пред Министерството на здравеопазването, тъй като те са изпълнили уговорката.

" Трябваше да бъде пред Министерството на финансите, както и пред Народното събрание. Имаме 8% здравна вноска - най-ниската в Европа. Факт е, че там никой не желае да работи, факт е, че хората стачкуват и има някакъв проблем, който не е от през вчерашния ден. Работил съм в Спешна помощ и е извънредно стресиращо. Реформи се вършат с пари ", безапелационен е доктор Миндов, написа novini.bg.

За него проблем остават хората, които отхвърлят да си заплащат здравните осигуровки: " Чудя се по какъв начин Фондът съществува, като толкоз малко хора внасят, а какъв брой доста го употребяват, тъй като децата са 1,2 млн., пенсионерите са 1,3 млн. На първо място сме в Европа по смъртност, по детска смъртност. Здравеопазването е част от системата, само че не е всичко ", сподели още гостът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР